Podcast 007: De eerste bikepacking trip

Onze eerste bikepacking trip zit er op. Het was gaaf en leerzaam. Naast een podcast maken we hier ook een lange blogpost van, zodat er voor elk wat wils te halen valt. Je leest hier alle amateurtips om te beginnen met bikepacken die we in de podcast bespraken. Samen met de links naar de routes we hebben gereden.

Beluister de aflevering

Abonneer je op onze podcast op iTunes of Spotify. Je kunt hem ook beluisteren via Anchor.

De voorbereiding van de route

Dankzij apps als Komoot, wordt het steeds makkelijker en leuker om routes voor te bereiden. Komoot premium biedt daarnaast de mogelijkheid om lange routes in etappes op te delen. Zeker als je net gaat beginnen met bikepacken, kan het fijn zijn je route en etappes goed voor te bereiden.

Dankzij de vele #dirtykanzalled rides die er op Komoot staan, was het makkelijk om een lange route te vinden en die in tweeën te hakken. Daarnaast hadden we recent de Truegrit.cc gravelbox gekocht. Een leuk initiatief om te compenseren voor het feit dat we nu geen georganiseerde trips kunnen rijden. De box bevat naast goodies ook routes in Drenthe, Het Gooi en De Veluwe. We maakten een mix van een paar #dirtykanzalled rides en de 100km True Grit op De Veluwe. De routes waren om te smullen!

Bekijk de routes op Komoot

Oorspronkelijk was het plan 170km te fietsen, 70km op zaterdag en 100km op zondag. In de aanloop van het weekend zagen we het weer betrekken en kwamen de twijfels. Niet zo zeer om het fietsen, maar om het kamperen. Zaterdag bleek inderdaad de natste dag, met bijna constante miezer en zondag een aantal buien. Op zich niets wat goede kleding niet kan verhelpen. Daarnaast is het gelukkig inmiddels juli, de temperatuur helpt ook mee.

Maar na een brakke nacht in een mini tent, met keiharde wind en regen, kozen we voor zondag voor een ingekorte versie van 65km.

Waaide het ook een beetje?

Een andere tool die we handig vonden bij de voorbereiding, is mywindsock.com. Een vrij nerdy tooltje om te kijken hoe de windvoorspelling is (er stond veel wind. Punt.) Het verandert verder niets aan de zaak, je moet nog steeds tegen de wind in beuken, maar het geeft leuke graphics.

Mywindsock, veel wind op dag 1
Mywindsock, ook wind op dag 2

Onze amateurtips om te beginnen met bikepacken

Amateurtip 1: Neem een doekje en wat smeermiddel mee

Het regende zaterdag de hele dag en de route was overwegend gravel en offroad. Aan het eind van de dag zag de ketting er niet uit. Stom genoeg hadden we besloten niet de moeite te nemen daar wat voor mee te nemen. Gelukkig was zondagavond die ketting weer tiptop in orde, maar zeker bij meerdere dagen, maakt dat veel verschil.

Amateurtip 2: Geen SPD-SL

Waar we laatst een hele aflevering mee wisten te vullen: de pedaal en schoenenkeuze. De jury heeft eindelijk een oordeel weten te vellen: geen SPD-SL voor overwegend gravelrides. We moesten zelf ervaren hoe onhandig deze schoenplaatjes zijn als er een klein beetje rommel aan blijft plakken. Inklikken wordt steeds lastiger en uitklikken een steeds grotere uitdaging voor je kniebanden.

Het zal nog zoeken worden naar een offroad pedaal met enige platform, zonder al te veel gewicht concessies (of lompe pedalen. Daar hebben we in onze downhill jaren vaak mee gereden). Ook de schoenenkeuze is inmiddels gemaakt, we zullen snel het verlossende antwoord met jullie delen in een andere podcast aflevering. Voor nu: geen SPD-SL en geen wegschoenen.

Amateurtip 3: Bereid je bevoorrading goed voor

Dit is iets wat we echt hebben onderschat. We hadden uiteraard voldoende reepjes en gelletjes mee. In principe hadden we ook net genoeg water, en moesten we op dag 2 op een gegeven moment een beetje rantsoeneren. Van tochten op de weg zijn we gewend dat we altijd wel een tankstation, restaurant of buurtsuper tegenkomen om bidons te vullen en wat te eten te scoren. Echter bleken onze routes toch redelijk goed weg van de bewoonde wereld te blijven. Normaliter helemaal prima, want daar schuilt het grootste gevoel van avontuur, toch? Maar toch minder als je snakt naar een stevige hap ipv sportreep.

Mijn frame is een 52cm en daar past nét een 3L frametas in, in mijn geval de Topeak, wat helaas als gevolg heeft dat ik met moeite twee 500ml bidons kan meenemen. Drinken kon ik alleen als we ergens stopten (extra bonus tip: drink wanneer je drinken kan, anders krijg je koppijn). Voor langere ritten met minder toegang tot vers water, of andere bevoorrading, moeten we de volgende keer beter voorbereid zijn.

Amateurtip 4: laat overbodige crap thuis (of achter)

We waren er vol van, we zouden beginnen met bikepacken én gaan kamperen met een tentje. Met veel moeite vonden we een tent die we op de fiets konden meenemen. Het werd een minitent van Ferrino van 1,5kg en een pakformaat van 33 x 18 cm. Heel bescheiden, maar nog steeds een beste unit als je naar de rest van je bagage kijkt. Vooruitkijkend naar Schotland werden we al bang dat we toch naar panniers moesten gaan uitkijken. Maar ik kan je inmiddels zeggen: dat zal waarschijnlijk niet nodig zijn want we gaan niet meer kamperen.

Het belangrijkste aspect van samen fietsen en op avontuur gaan, is de gezelligheid. Gezellig kletsen of comfortabel in stilte, het is allemaal prima. Behalve als we allebei door de regen opgesloten zitten in onze eigen minitent en over de camping moeten roepen om elkaar een beetje te kunnen verstaan.

Door de regen (en de Coronamaatregelen) konden we niet ergens gezellig zitten ’s avonds, het werd hangen in de minitent (met een stijve nek en rug als resultaat), wat de gezelligheidsfactor enigzins drukte. Een belangrijke amateurtip bij het beginnen met bikepacken is voor jezelf kiezen welke mate van luxe of comfort je belangrijk vindt. Laat je niet leiden door de keuze van andere bikepackers die om wat voor reden dan ook toekunnen met een minislaapzak, een minitent of bivvy en minikooktoestel. Ik kan er ergens jaloers om zijn, maar ook weer niet. In de avonduren samen een beetje keuvelen, ook als het slecht en koud weer is, is voor ons een must. Dus binnenkort op Marktplaats: 2 minitentjes.

Uiteindelijk besloten we zondag de tenten niet eens meer in te pakken. De beheerder was zo aardig ze voor ons te bewaren en ik heb ze later in de week opgehaald. Scheelt toch weer 1,5 kg aan bulk. Overigens kun je in deze podcast aflevering ook horen waarom Tanja toch koos voor een Tailfin net als Annemieke (en waarom Annemieke daar stiekem een beetje om moest lachen).

Beginnen met bikepacken: laat overbodige bagage thuis of achter

Amateurtip 5: denk aan je EHBO kit (en tekenpen)

De Veluwe schijnt er vol van te zitten: teken. Het is van belang dat je jezelf goed controleert en als je een ongenode gast aantreft, moet je deze op de juiste manier zien te verwijderen. Een tekenpen en wat ontsmettingsmiddel is zeker geen overbodige luxe. Daarnaast kan het nooit kwaad wat EHBO achtige zaken op zak te hebben, driekantendoek, hechtpleisters, wonddoekjes en wat verbindmateriaal neemt niet veel ruimte in beslag en kan toch veel verschil uitmaken.

Amateurtip 6: BESCHERM JE FRAME!!!

De belangrijkste tip. En de grootste amateur-FU die we ooit maakten. In mijn schuur staat nog steeds een endurofiets. Als je die van dichtbij bekijkt zie je op verschillende plekken beschermfolie of andere materialen om het frame te beschermen. Tegen steenslag, cablerub of andere ellende.

Waarom we de Diverges niet van top tot teen hebben afgeplakt zal altijd een raadsel blijven, maar laat dit de grootste tip voor jou zijn:

Voor je ook maar één fietstas aan je frame hangt: plak er folie op!

De krassen op de bovenbuis en zadelbuis (veroorzaakt door het frametasje) zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de oorlogswond op het balhoofd van Tanja’s Diverge. Hoewel beide Diverges een ernstig letsel op het balhoofd hebben opgelopen als gevolg van kabel vs stuurtas, die van Tanja moet echt opnieuw gespoten worden. Bekijk de foto goed en realiseer je, ja dat is het alu van het frame dat inmiddels zichtbaar is. (Ik moet nog steeds huilen als ik de foto zie)

Beginnen met bikepacken: bescherm je frame
Ga je bikepacken? Plak je frame af!

Alle tips nog één keer op een rij:

  1. Amateurtip 1: Neem een doekje en wat smeermiddel mee
  2. Amateurtip 2: Geen SPD-SL
  3. Amateurtip 3: Bereid je bevoorrading goed voor
  4. Amateurtip 4: laat overbodige crap thuis (of achter)
  5. Amateurtip 5: denk aan je EHBO kit (en tekenpen)
  6. Amateurtip 6: BESCHERM JE FRAME!!!

De links

Plaats een reactie