Podcast 005: Gravel schoenen en banden

De eindeloze overweging. Welke gravel schoenen en ook welke pedaal? We hebben de tassen en de slaapspullen eindelijk voor elkaar. Blijkbaar hebben we dus tijd om alle schoenen ter wereld te overwegen. Ga je liever voor de stijfheid van een raceschoen? Of kies je voor een comfortabelere schoen die meer geschikt is om te lopen. En welke ‘echte’ gravel schoenen zijn de moeite waard van het overwegen? We zijn er nog niet uit hoor.

Maar dat is niet alles, welke band? De Specialized Pathfinder is een mooi compromis. Ze rollen goed op gemengde ondergronden. Maar wat nou als je voor overwegend asfalt gaat? Kun je dan niet beter een slick kiezen?

Beluister deze aflevering

Abonneer je op onze podcast op iTunes of Spotify. Je kunt hem ook beluisteren via Anchor.

Gravel schoenen die de revue passeerden in deze aflevering

Gravel banden uit deze aflevering

Andere links

Volgende week

In de volgende aflevering interviewen wij Julia Hobson van Endlesstrailsmtb.com. Wij kennen haar van onze TransProvence trip in 2014. Ze helpt ons met onze route en geeft tips bij de voorbereiding. Het is een erg leuk gesprek geworden. Met verrassende do’s & don’ts rondom bikepacking in Schotland en in bothy’s.

6 gedachten over “Podcast 005: Gravel schoenen en banden”

 1. Hoi
  Ik beluisterde jullie aflevering over banden en schoenen en ik vroeg me af: waarom niet met flat pedals rijden? Dan heb je na een hele dag fietsen minder last van je voeten en je kunt makkelijker wandelen.
  Ik fiets zelf op zowel mtb als gravelbike met flat pedals alleen op mijn racefiets gebruik ik klikpedalen. Ik ben nieuwsgierig naar jullie keuze om voor klikpedalen te kiezen.
  Groeten!
  Miriam

  Beantwoorden
 2. Hi Miriam,

  Ja goede vraag. Zulke schoenen hebben zeker voordelen.

  Ik denk dat het vooral gewenning en gewoonte is. In het verleden met downhill en enduro ook geprobeerd, maar ook daar reed ik (volgens mij Annemieke ook) liever met clipless. Meer contact met de fiets en gevoelsmatig effectievere pedaal-slagen. Met flats heb ik een andere voetpositie wat ik minder prettig vind.

  groeten,
  Tanja

  Beantwoorden
 3. Leuke podcast!! En heel herkenbaar zijn al jullie overwegingen over het materiaal in voorbereiding naar een bikepacking trip. Zelf ‘doorga’ ik dat proces ook ieder jaar, en met plezier. De voorpret van een vakantie begint hier volgens mij mee 🙂
  Ook de keuze van schoenen snap ik. Maar ik denk dat jullie te snel voorbij zijn gegaan aan het belang van goede (SPD) pedalen. Het grote oppervlak van SPD-SL is natuurlijk een voordeel, maar dat kan je deels opvangen door MTB pedalen te kiezen met een groter contactoppervlak. Zelf gebruikte ik voorheen een extra ‘cage’ om mijn Look s-track pedalen om dat oppervlak te vergroten. En inmiddels is Look overgestapt naar de SPD standaard en gebruik ik die nieuwe pedalen met net iets meer contactoppervlak dan de standaard (Shimano) SPD pedalen. En dan zijn er van Shimao en Look nog meer enduro gerichte SPD pedalen met een extra platvorm.
  En dan de schoenen. Een goede mountainbikeschoen kan eenzelfde stijve carbon zool bevatten als een raceschoen. Dan boet je in aan comfort tijdens het lopen. Een fijnere wandelschoen is weer niet stijf genoeg. Maar is dit niet de essentie van een bikepacking trip? Consessies doen aan comfort, gemak en snelheid en hier proberen de balans in te vinden. Althans, zo zie ik het. En jullie gaven dit eigenlijk al aan in de podcast over de keuzes van tent/bivy en soort slaapzak. Zou je voor zo min mogelijk gewicht gaan, dan zou een bivy de logische keuze zijn. Maar je wilt ook een beetje comfort. Dus werd het de lichte tent. Voor de slaapzak dezelfde overwegingen.
  Ik zou zelf nooit voor raceschoenen gaan tijdens bikepacken tenzij je weet dat je echt alleen maar fietst en slaapt (in een soort race). En als je goed zoekt is een redelijke stijve MTB schoen wel te vinden met een net iets betere loopzool dat een hardcore XC-schoen. Zelf heb ik een model van Northwave. Niet zo stijf als mijn XC- en raceschoenen, wel stijf genoeg dat ik er vorig jaar tijdens een transalp zelfs mijn 20 minuten max power mee heb gereden. En daarnaast zijn ze comfortabel genoeg om op te lopen.
  En naast die schoenen gaan ook bij iedere trip mijn slippers mee, dat wil ik nog wel toevoegen. Niets is fijner om na een lange dag op de pedalen even niets aan je voeten te voelen.

  Ik kijk uit naar de volgende afleveringen van jullie podcast.

  Beantwoorden
  • Hi Jeroen, je hebt hartstikke gelijk hahaha, we zijn afgestapt van het idee van SPD-SL (een van de wijze lessen van afgelopen weekend, komt in de volgende podcast).

   Ook zijn we genadeloos van mening verandert tav de slaapsituatie 🙂

   Wat schoenen betreft gaat het voor mij de “nieuwe(re)” Shimano gravel schoenen worden, Annemieke heeft een ander merk gevonden, ik weet zo snel niet meer welke. Wel hele mooie ook 🙂

   Het is leuk dat zoeken naar de ideale concessie in praktisch alle disciplines van fiets-sport aan de orde zijn. Bij Enduro bijvoorbeeld: hoe goed gaat je fiets omhoog vs omlaag? Bij Gravel/Bikepacking idd het comfort vs gemak, snelheid en gewicht. Daarnaast vonden we gezelligheid ook wel een belangrijke factor. Kortom we hebben veel geleerd van onze vuurdoop, het was in elk geval een super weekend.

   Dank voor je reactie en tips!

   Beantwoorden
  • Hoi Jeroen,
   Wat een mooie observatie en weet je, je hebt helemaal gelijk!
   Als je mee doet aan race kun je concessies doen aan comfort, als je fietst voor je plezier moet je vooral niet te veel consessies doen.
   Ik heb afgelopen weekend met SPD-sl gereden en met mijn raceschoenen. Fietst heerlijk maar na 4 uur fietsen was uitklikken bijna onmogelijk geworden… Ik ga dus ook voor MTB pedalen en schoenen! Vrijdag vertel ik je er alles over in de podcast!

   Groet Annemieke

   Beantwoorden

Plaats een reactie